pl  en

Marka lokalna Koszyk Lisiecki

Koszyk Lisiecki to jedna z marek lokalnych, współfinansowana za pośrednictwem Funduszu Grantowego w ramach projektu Produkt Lokalny Małopolska realizowanego przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska.

KoszykLisiecki_logo

Od pomysłu do realizacji

Ziemia Lisiecka od dawna znana jest ze swoich wyrobów – wędlin (w tym słynnej kiełbasy Lisieckiej), kukiełki, wikliny, twarogów, warzyw oraz owoców. Wszyscy o tym wiedzą, jednak nie wiadomo gdzie i od kogo te produkty można kupić. Dlatego na pomysł stworzenia marki lokalnej wpadły trzy organizacje: Stowarzyszenie na Rzecz Ziemi Lisieckiej, Stowarzyszenie Perspektywa ze Ściejowic oraz Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Czułów, które wspólnie pozyskały 100 tysięcy złotych na organizację i promocję sprzedaży tradycyjnych produktów powstających na terenie Ziemi Lisieckiej. Projekt nosi nazwę „Koszyk Lisiecki – stworzenie stabilnego systemu pozyskiwania, wsparcia i sprzedaży produktów lisieckich dla mieszkańców aglomeracji krakowskiej”.

Organizacje pragną ożywić sięgającą co najmniej 200 lat, tradycję „grodzenia” koszyków wiklinowych, wyszywania ażurowych haftów, pieczenia chlebów, drożdżowych  kołaczy i bułek zwanych kukiełkami. Chcą przybliżyć mieszkańcom aglomeracji krakowskiej owoce, historię i tradycję tej ziemi, która od lat zasilała Kraków i okolice doskonałym jedzeniem i towarami. Wszystkie produkty w Koszyku Lisieckim są autentyczne, zdrowe, nawożone i przetwarzane tylko metodami naturalnymi.  Zbierane i przygotowane są w dniu odbioru, świeże, zdrowe i w dobrych cenach trafiają do konsumentów.

Jakie produkty można zakupić w Koszyku Lisieckim?

  • Wędliny: kiełbasa Lisiecka, szynka Mnikowska, schab pieczony, kiełbasa wiejska, kabanos, kiszka, salceson.
  • Pieczywo: kukiełki, chleby na zakwasie, ciasta sezonowe.
  • Nabiał: jaja, ser kozi, twaróg, ser bundz, miód.
  • Owoce sezonowe: czereśnia, wiśnia, agrest, porzeczka, borówka amerykańska, brzoskwinia, malina, śliwka, gruszka.
  • Warzywa sezonowe: nowalijki, ogórki, pomidory, ziemniaki, buraczki, marchew, fasolka, kalarepka, por.
  • Przetwory: soki, dżemy i nalewki z naszych owoców
  • Rękodzieło: wyroby wikliniarskie, lawendowe, hafty, serwety, korale

Od kogo pochodzą produkty z Koszyka Lisieckiego?

  • Gospodarstwo tradycyjne Krystyna i Jan Kopeć – mleko, jaja, jarzyny. Gospodarstwo państwa Kopciów to 5 hektarów ziemi, którą odziedziczyli po rodzicach. Uprawiają głównie zboże i warzywa: ziemniaki, buraki, marchew, cebulę, pietruszkę oraz owoce. Hodują krowę, a także kaczki i kury. Dzięki temu mają własne mleko, śmietanę, masło, ser i jaja.
  • Gospodarstwo tradycyjne Stanisława Cyran – jaja, jarzyny. Gospodarstwo tradycyjne o powierzchni 1 ha. Posiadają kury, które karmią własnymi produktami z gospodarstwa. Uprawiają marchew, seler, rzodkiew, nowalijki, buraki, a także zboże, które nawożą naturalnym nawozem.
  • Gospodarstwo sadownicze Paulina Luzarowska – owoce. Nieduże gospodarstwo sadownicze słynie ze wspaniałych czereśni, wiśni, śliwek węgierek i borówki amerykańskiej. Nie posiada chłodni, więc sprzedaje owoce wyłącznie dojrzałe i świeże.
  • Gospodarstwo tradycyjne Monika Sumera – kozie mleko, warzywa. Gospodarstwo słynie z wyśmienitego mleka od kóz karmionych najlepszą trawą z lucerną. Ponadto uprawiają też ziemniaki i ogórki.
  • Przetwórnia mięsno – wędliniarska Bekonik Barbara Konik – wędliny tradycyjne. Przetwórnia Pani Barbary Konik, zlokalizowana jest w Mnikowie. Oferuje wysokiej jakości szynki, wędzonki, kiełbasy, pieczenie, pasztety, kaszanki oraz wiele innych wyśmienitych wyrobów wędliniarskich. Wszystkie produkty oparte są na starych recepturach i surowcach pozyskiwanych od lokalnych producentów z Małopolski. Ich pasztet z kurczaka zyskuje uznanie w wielu konkursach kulinarnych.
  • Wędliny Ściejowickie Mieczysław i Maria Kapusta – wędliny tradycyjne. Tradycyjny, rodzinny zakład wytwarza wspaniałe tradycyjne, pozbawione chemii wędliny. Słyną ze szynki ściejowickiej, kiełbasy żywieckiej oraz najlepszego na świecie kabanosa.
  • Gospodarstwo sadownicze Stanisław Poniedziałek – owoce. Gospodarstwo prowadzi emerytowany profesor Akademii Rolniczej. Specjalizuje się w uprawie borówki amerykańskiej oraz brzoskwiń. Co roku zaprasza na samodzielne zbieranie brzoskwiń, z których można potem zrobić najlepszy w świecie dżem.
  • Gospodarstwo sadownicze Krystyna Solarz – owoce i warzywa. Gospodarstwo słynie z naturalnej uprawy warzyw, w szczególności ogórków, niezwykle słodkich pomidorów malinowych, marchwi, buraczków oraz cebuli. Uprawiają także agrest, wiśnie, gruszki, śliwy a także późne maliny.
  • Gospodarstwo rolno-sadownicze Władysław Tekieli – pomidory i owoce. Kilkuhektarowe gospodarstwo specjalizuje się w pomidorach (malinowe, śliwkowe, koktajlowe, czarne i wiele innych), ponadto uprawiają także śliwy, gruszki, czereśnie oraz maliny jesienne.
  • Gospodarstwo rolne Robert Lach – jaja. Gospodarstwo pana Roberta liczy duży kurnik dla ponad 150 kur, które hodowane są w wolnym wybiegu. Karmione są przede wszystkim zdrowym, naturalnym zbożem.
  • Gospodarstwo rolne Monika Tyrała – jaja. Pani Monika o swoje gospodarstwo, które składa się z ponad 100 kur z wolnego wybiegu dłba w sposób szczególny – serwuje im własną domową kuchnię, a także zboże.
  • Gospodarstwo agroturystyczne Dom pod Tyńcem – lawenda. Uroczy pensjonat z widokiem na klasztor w Tyńcu, specjalizuje się w uprawie lawendy. Na miejscu można zakupić świeże i suszone bukiety, aromatyczne wrzeciona, a także saszetki z lawendą.
  • Gospodarstwo pasieczne Danuta i Stanisław Feluś – miody. Gospodarstwo posiada kilka pasiek na terenie gminy Liszki. Wytwarzają wysokiej jakości miody, w szczególności polecamy lipowy, spadziowy, mniszkowy oraz rzepakowy.
  • Gospodarstwo sadownicze Maria i Kazimierz Konik – owoce. Gospodarstwo specjalizuje się w owocach. Uprawiają przede wszystkim różne odmiany malin, gruszy, czereśni oraz śliw.

Jak działa Koszyk Lisiecki?

1. Osoby lub restauracje zainteresowane zakupem zgłaszają się na listę mailngową pod adres: koszyk.lisiecki@gmail.com
2. Dwa, trzy razy w tygodniu informacje o posiadanych aktualnie produktach i ich cenach wysyłane są do zainteresowanych osób.
3.    Klienci pod adresem koszyk.lisiecki@gmail.com zamawiają towar do środy, wskazując sposób odbioru produktów.
4.    Możliwie są następujące sposoby odbioru:
•    czwartek wieczorem w Kaszowie (gmina Liszki, przy drodze nr 780 w kierunku Oświęcimia) u jednego z rolników,
•    w sobotę przed południem na Targu Pietruszkowym w Podgórzu,
•    stołówki i restauracje zamawiające duże ilości są obsługiwane bezpośrednio przez rolników oraz producentów, którzy osobiście dowożą swój towar w zamówionym terminie.
5.    Organizatorzy sprawdzają, czy wszystkie towary są w danym momencie dostępne i potwierdzają zamówienie.
6.    Klienci przyjeżdząją w wybrane miejsce, płacą za zamówienie i odbierają towar.
7.    Wkrótce planowane jest uruchomienie sklepu internetowego.

W chwili obecnej przedsięwzięcie nie jest komercyjne, tzn. organizatorzy nie pobierają opłat za promocję i organizację sprzedaży. Ceny za produkty są cenami rolników oraz producentów. W ramach projektu organizowania jest nie tylko sprzedaż, ale także m.in. wyjazdy rolników do innych gmin, gdzie sprzedaż produktów lokalnych jest już rozwinięta, szkolenia związane z produkcją, sprzedażą oraz promocją produktów, a także promocja na targach i imprezach w gminie Liszki oraz w Krakowie.

Kontakt

Dagmara Pilis – Koordynator projektu „Koszyk Lisiecki”
Stowarzyszenie Na Rzecz Ziemi Lisieckiej
Tel. 604 62 60 70
e-mail: koszyk.lisiecki@gmail.com

Polub: Facebook/koszyklisiecki

Zobacz film