pl  en

Marka lokalna Fasolla

Fasolla to marka lokalna, współtworzona przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska w ramach projektu Produkt Lokalny z Małopolski oraz Janinę Molek. Działania są współfinansowane z środków Szwajcarsko – Polskiego Programu Współpracy.

Fasolla

Fasolla – produkty z fasoli Piękny Jaś

Nazwa marki Fasolla nawiązuje do dźwięków gamy: „do re mi fa sol la si do”. Muzyczne brzmienie koresponduje z Europejskim Centrum Muzyki Krzysztofa Pendereckiego w Lusławicach, które znajduje się w pobliżu produkcji przetworów fasolowych. Najważniejszy składnik produktów marki Fasolla to fasola Piękny Jaś odmiany tycznej. Rośnie na madach rzecznych Dunajca w cieniu średniowiecznych zamków. Warzywo to dość szybko rozprzestrzeniło się i wkrótce nazywane było nawet „mięsem dla biedaków”. Fasolę wielokwiatową o nazwie „Piękny Jaś” uprawiano początkowo w okolicy Dunajca, Raby i Wisły, pod koniec XIX w. znana już była w całej Polsce. Fasolę Piękny Jaś wyróżniają walory odżywcze i smakowe. Jest źródłem białka charakteryzującego się korzystnym składem aminokwasów (jednym z najlepszym wśród wszystkich białek roślinnych). Zawiera za to bogactwo cennych składników mineralnych, takich jak: potas (na jędrność skóry), fosfor (na rozum), magnez, wapń (na zdrowe zęby i kości), żelazo (na anemię i niedokrwistość), związki siarki (na włosy i paznokcie). Fasola jest również bogata w błonnik, który jest podstawą poprawnego funkcjonowania organizmu i obniża poziom cholesterolu oraz charakteryzuje się wysoką zawartością zdrowego (tzn. nienasyconego) roślinnego tłuszczu.”

Janina Molek – ambasadorka marki Fasolla

Niepowtarzalny smak pasztetu z fasoli to zasługa pani Janiny Molek – ambasadorki fasoli Piękny Jaś. To starsza pani z Tropia, która o niepozornych nasionkach potrafi opowiadać godzinami. Piękny Jasiek uwiódł Janinę Molek wiele lat temu. Już jako dziewczynka przyglądała się uważnie, gdy babcia przygotowała fasolowe potrawy. Dziś, potrafi z Pięknego Jasia zrobić praktycznie wszystko: pasztet, kotlety, roladę, pierogi na słodko i na ostro, a nawet tort. Część z nich to tradycyjne receptury, a cześć – autorskie przepisy pani Molek. Pasztet jest dostępny w dwóch wersjach: fasolowy leśnymi grzybami oraz fasolowy z marchewką produkowane ręcznie w małej wywtórni rodziny Molków. W najbliższej przyszłości planowane jest wprowadzenie kolejnych przysmaków z Pięknego Jasia: pierogów na ostro I na słodko, zupy oraz ciasteczek.
Fasolowa Dama  ma na koncie wiele kulinarnych wyróżnień za wybitne dania na bazie Pięknego Jaśka. Zupę fasolową i wódkę z fasoli nagrodzono „Perłami Polagry” Międzynarodowych Targów Poznańskich, w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Z kolei pasztet z fasoli i leśnych grzybów otrzymał wyróżnienie na półfinale 9 Małopolskiego Festiwalu Smaku w Nowym Sączu.
Pani Janina marzy o tym, by jej wnuki przejęły po niej dorobek I dalej go rozwijały. Z myślą o nich w tym roku założyła  firmę pod nazwą  Fasolowe Królestwo babci  i wnuków – Janina Molek.